ÚSZÓZÁS FELSŐFOKON

Kezdő és profi horgászoknak

Ponty suli - Ismertjük meg a pontyot 5.

Sikeresen megismertük a pontyok élettanát, szaporodását, tisztában vagyunk immár az élőhelyeivel, tudjuk hol keressük kedvenc halunkat. A mostani írásban a teljesség igénye nélkül szeretném egy csokorba foglalni a leggyakrabban használt és talán a legfogósabb csalikat.A leggyakrabban használt pontycsalik

A ponty gyakorlatilag mindenevő. Természetes táplálékának nagy része állati és növényi planktonból, a vízben élő apró rákfélékből, vízinövények hajtatásaiból és terméséből áll. Szívesen fogyasztja a rovarok vízben fejlődő lárváit, bábjait, apróbb kagylókat, csigákat. Ezek közül számunkra azoknak az ismerete fontos, amelyek méretüknél és állaguknál fogva alkalmasak a horogra tűzésre.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A sokszor bosszúságot okozó vándorkagyló kiváló csali lehet

A vándorkagyló inkább a nyurga és tőponty kedvenc tápláléka. Tökéletesen szelektív csali, más hal nemigen fogyasztja. A vándorkagyló kövezésekről, víz alatti tartások ágairól gyűjthető. A tartásokat sokszor teljesen ellepi, egy-két ág letörésével, komoly mennyiséghez juthatunk. A héja csontkemény, a horog hegyének kímélése érdekében ajánlatos először kilyukasztani, és úgy feltűzni.

A nagyobb testű kagylók húsa szintén inkább az ősi fajok csalija. Alkalmazásuk inkább folyóvízen vált be, de állóvízen is eredményt hozhat. A kibontott kagyló kemény talpát kell a horogra tűzni, a horgot teljesen elrejtve benne.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A földigiliszta számos fajtája kitűnő pontycsali

A földigiliszták számos faja mondhatni a horgászat alapcsalija. Legjelentősebb számunkra harmat vagy esőgiliszta. Tizenöt-húsz cm hosszúra és kisujjnyi vastagra növő faj. Begyűjtése eső után, az esti, kora éjszakai órában a legegyszerűbb, amikor egymást keresve előbújnak járataikból és egy zseblámpával, kellően óvatos megközelítéssel, nagyobb mennyiségben begyűjthetők. A tavaszi esőzések idején, több száz darabot lehet gyűjteni és megfelelően elosztva a pincében elhelyezett ládákban, nedves földben tárolni. Így hosszú időre biztosítható a horgászatra szánt gilisztamennyiség.

A trágyagiliszta is fogós csali lehet. Nyolc-tíz darab is a horogra kerülhet, az izgő-mozgó csokor hamar felkelti a halak figyelmét. Hátrányaként említem, hogy nem csak a pontyokét.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Csontkukac. Belekeverve az etetőgombócba vagy ragasztva egyaránt vonzó. Sikeres csali is egyben

Az élő csalik között mindenképpen meg kell említeni a csontkukacot is, ami nem kifejezetten ponty csali – minden békés hal előszeretettel fogyasztja - alkalmas horogra tűzve egy csokornyi belőle csodákra képes.

Mikor is? Soha nem szabad elfeledkezni arról, hogy igazán akkor lehetünk eredményesek, ha az etetésünk tartalmazza azt a csalit amivel horgászunk. Ez különösen érvényes a csontira. A horgászhelyre juttathatunk nagyobb mennyiséget az etetőanyag gombócba gyúrva, de hatékonyabb módszer a csontik ragasztása. A ragasztott csonti aztán dobható, vagy parittyával lőhető. Ha aprószemű, mosott kavicsot is ragasztunk a csontikkal együtt, jelentős távolságra is bejuttathatjuk a "fehérjebombát".

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Száraz kukorica. Etetni és átfúrva a horgon is kitűnő

A növényi eredetű csalik között legelterjedtebb a kukorica. Számtalan variációban tálalható fel. Kezdjük az alapformációnál: szárazon beszórva a legegyszerűbb etetőanyag, ugyanígy átfúrva a legegyszerűbb csali. A száraz kukorica amellett, hogy eredményes csali, nagyon praktikus is. Semmiféle előkészítést nem igényel, évekig eláll változatlan formában. Semmi akadálya tehát, hogy állandóan legyen egy fél kiló a horgász hátizsákjában, amiből néhány szem át van fúrva.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az etetéstől kissé elemelve a horog. Íme a lebegtetett kukorica

Alkalmazhatjuk főzve is a már száraz kukoricát. A főtt kukorica elkészítésének több módja ismeretes. Alapvető művelet az egy-két napos előáztatás. Ezután nem túl forró vízben, nagyon lassan a megpuhulásig duzzasztjuk. Kuktában való főzésnél arra kell ügyelni, hogy a szemek többszörös nagyságúra duzzadnak, ezért csak az edény egyötödét töltsük meg kukoricával, kétharmadát vízzel. Általában 30 perc főzés elegendő idő, a felforrás után. Hagyjuk kihűlni a kuktában, tovább fog puhulni, ha van időnk minderre.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Nem apró pontyok ellen való az óriási méretű Mega-Mais

Egy másik módszer szerint, az előáztatott szemekkel ötödrészéig töltünk egy termoszpalackot, majd forró vizet öntünk rá és a palackot lezárjuk. Nagyon finom, vajpuha szemeket kapunk.

A kukorica ízesítésének és konzerválásának szintén számtalan módszere van. Álljon itt példának a "háromfai savanyú" egyszerű receptje: viaszérésben lévő, még puha, de már morcsolható szemeket lemorzsolunk és alapos mosás után, tisztára mosott üvegekbe töltünk, majd paprikaecetet öntünk rá. Ebben a lében a szemek megfelelően felpuhulnak. A palackot lezárva évekig használható. Az enyhén savanyú szemeket a ponty nagyon kedveli.

Példa erre a barátaim által használt, hetekig hordóban áztatott erősen illatozó kukoricával történő etetés. Ember nem nagyon marad meg etetéskor a környéken, de a pontyok mégis értékelik.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Édes és illatos. A pontyok szájában összefut a nyál. Képletesen...

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Nem csak az íz, de a szín is fontos lehet

A tejes kukoricát vastaghúsú horgon nehéz felkínálni. A tejes szemeket, tűvel cérnára lehet felfűzni és ezt a horogra tekerve, tetszőleges nagyságú csalit kapunk. Itt kell megemlíteni a konzerv és fagyasztott állapotú csemegekukoricát. Tiszta, kényelmes megoldás, a halak is nagyon szeretik, hátránya, ha nagyobb mennyiséggel akarjuk horgászhelyünkre szoktatni a pontyokat, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Színek és ízek kavalkádja. Horgász és hal igényeinek

Horgászboltjainkban egyébiránt számtalan ízesítésű, és színű kukoricát fedezhetünk fel a polcokon. Gyakorta fordul elő, hogy egy feltűnő színű, eltérő méretű csalival sikerül kapásra ingerelni áhított zsákmányunkat. Ne féljünk változtatni a megszokott dolgokon! A csalik kombinálásától se riadjunk vissza. Hihetetlenül fogósak tudnak lenni a szendvicsek is, akár csonti-kukorica, akár kukorica-gilszta kombinációra gondolva.

A kukorica, lisztté őrölve is több tésztacsali alapanyaga. A klasszikus málérecept kukoricaliszt, rozsliszt, búzaliszt keveréke, ebből kell gombócokat gyúrni, ezeket kifőzni, majd ismét összegyúrni a megfelelő állagúra. Nagyon kedvelt csali a Duna-Deltában, igencsak értékelték a puliszkát a Delta nyurgái.

A főtt krumpli a nagy pontyok csalija. A horogra alkalmas méretet nagyobb krumpliból is kifaraghatunk, de jobb a krumpli apraját kiválogatva azokat megfőzni és csalizótű segítségével horogra tűzni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Számtalan pufival, puffasztott termékkel találkozhatunk

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Előfűzött szendvics kukorica, szárazkukorica, búza, csak le kell emelni a polcról

A Kenyérféléket sem szabad elfelejteni az arzenálból. Nem csak a vízfelszínen szabadon úsztatott kenyérkockára gondolok ekkor, hanem az ugyancsak számtalan szín és íz világban beszerezhető pufikra, puffasztott kukoricákra, búzákra. Ezek a csalik dobáskor jól tartanak a horgon, nagy előnyük, hogy a horgot elemelik kissé a fenéktől, - legalábbis amíg el nem áznak – ami előnyös lehet, főleg iszapos aljú horgászvízen, felkeltve ezzel a pontyok figyelmét.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az igazi nagyhalas fegyver: a bojli

A mai kor szupercsalija a bojli. Óriási pontyokról olvashatunk akár ezen portál írásai között is. Nagyrészük mind bojli csalin vesztett rajta. Nem tudom megállni, hogy ne írjam le aggályaim. Ez az a csali, módszer, amivel az igazi szaporodásra képes állományú pontyokat lehet eltüntetni a vízből. Remélem előbb meghonosodik a C&R, még mielőtt elfogynak vizeinkből az óriások. Természetesen tisztelet a most is ezt a módszer alkalmazó sportszerű horgászoknak!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Lebegő bojli a horgon

Mint a ponty horgászatában általában elmondható, a bojlis horgászat alapja is a szoktató etetés. Zavarba ejtő az a kínálat amivel a horgászboltokban találkozunk, de gazdaságossági okokból sokan döntenek a házi készítésű bojli mellett.

Nagyon sokáig lehetne a pontyok kedvenc étkeiről beszélni még, talán így is sikerült egy átfogó képet adni. Az esetleges sikertelenséget tekintsük átmeneti állapotnak, merjünk kísérletezni. Néha egy nem megszokott csali, vagy csali kombináció vezethet a sikerre.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Szederfa áll a vízparton? Az érett gyümölcs akár csaliként is szolgálhatWeblap látogatottság számláló:

Mai: 25
Tegnapi: 19
Heti: 100
Havi: 1 023
Össz.: 469 633

Látogatottság növelés
Oldal: Ponty suli - Ismertjük meg a pontyot 5.
ÚSZÓZÁS FELSŐFOKON - © 2008 - 2024 - uszozas.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »