ÚSZÓZÁS FELSŐFOKON

Kezdő és profi horgászoknak

Ponty suli - Matchbotos horgászat 7.

Nem csak engem, de sokunkat örömmel tölt el, amikor finom módszerrel horgászó társat látunk a vízparton. Főleg akkor, ha mondjuk kedvenc halunkat, a pontyot veszi valaki üldözőbe ilyen módszerrel. A kétkedőknek talán éppen ez az írás adja meg a kellő „lökést” a váltásra, és esetleg használható ötlettel is ellátja a matchbotos horgászattal ismerkedőket.Aki keres, az talál. Nem is akármennyi felszerelést, botot, orsót, úszót, zsinórt a boltokban, csak tudjon eligazodni a hatalmas kínálatban. Igyekeztem szem előtt tartani, hogy aki most ismerkedik a módszerrel, általában nem szeretne százezreket költeni mindjárt az első beruházásként. Ezért aztán az írásban szereplő, bemutatandó felszereléseket igyekeztem úgy válogatni, hogy megfelelő minőségűek és elfogadható árú termékek legyenek.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kiválasztott telematchbot. Könnyű és erős

Matchbotról első gondolatra a hagyományos 3 részből álló, 3,90 vagy 4,20 méter hosszú botok jutnak mindenki eszébe. Ezeknek a botoknak a terhelhetősége általában 5-25 g. Én inkább egy más típúsú horgászbotot választottam. Egyre inkább terjedőben vannak a telematchbotok, amik tökéletesen megfelelnek pontyozási célra. Azonkívül, hogy erősek, azt sem szabad elfeledni, hogy sokkal könnyebb a szállításuk mint szétszedhető társaiké, és saját vélemény szerint sokkal univerzálisabban használhatóak.

A választás a Spro Premium Power X Predator telematchbotra esett. Ez a 4 méter hosszú, 40 g terhelhetőségű bot igazán meggyőző volt első ránézésre, keresztszál erősítésével, jó súlyelosztásával. A bothoz megfelelő orsót választottam ugyancsak a Spro termékek közül, méghozzá a Hydro széria 830M tagját.

Nagyon jó ár/teljesítmény arányúnak tűnt, vizsgázni majd a pontyok előtt fog. Vizsgázni, mégpedig valóban kezdő kézben, ugyanis Máté gyermekem azonnal bejelentette kizárólagos használati igényét.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A 0,18-0,20 mm átmérőjű zsinórok kiválóan alkalmasak a célra

Az orsó dobjára eretnek módon feeder zsinór került, hiába, nehezen változtat az ember a jól bevált dolgokon. A 0,20 mm „vastag” átmérőjű zsinór nem jelent problémát a botnak és talán egy kis biztonságot ad egy kezdőnek is.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Exner és Dínó úszók közül válogattam

Önsúlyos, levehető lamellás úszókat választottam a horgászathoz. Nagy előnyük, hogy szabadon változtatható a zsinóron elhelyezett ólmozás mértéke. A pontyok nemigen szeretnek rohangálni a csali után, ezért gyakorlatilag akkor járunk el helyesen, ha a vízfenéken megállítjuk a felkínált csalit. Ezt áramló vízben csak úgy tudjuk elérni, ha megfelelően nagy súlyt helyezünk el a fenék közelében. Ez extrém áramlási viszonyok között, elérheti a tíz grammot is.

A nagy halakat nem zavarja a viszonylag nagy ólmozás.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A kisméretű forgókapocs, kettő pici jelzőólom, majd a főólmozás ettől 15 cm-re

Az előke szinte mindig, de gyakran a jelzőólom is a fenéken fekszik. Az estek nagy részében egyébként elég a 2-4 g ólmozás viszonylag közel a horoghoz.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Esetünkben tökéletes a fix úszórögzítő, nem lesz 2 méternél mélyebb vízünk

Ritkán horgászunk pontyra 3 méternél mélyebb vízben, ezért az úszó rögzítésére kiválóan alkalmasak a fix rögzítők. Ha mélyebb a meghorgászandó víz, csúszóra kell szerelni az úszónkat. Ez esetben úgy kell a terhelést és az úszót is megválasztani, hogy megfelelően működjön. A súly elég nagy legyen, hogy a zsinórt le tudja húzni a fenékre, az úszó pedig valóban csússzon a zsinóron.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

10-es,12-es méretű horgokat kötöttünk az előkezsinórra

A forgókapocsba hurkoltuk a 0,14 mm-es Dragon Line előkezsinórra kötött 10-es méretű Kamasan B611 jelű horgot. Ez egy meglehetősen erős horog, nagyon jól akad, jól tartja a halat. Meglehetősen nagy adag csali fűzhető fel rá. A 4-5 csonti mellé még egy kisebb kukorica is ráfér, csemegéül a pontyoknak.

Igazából el is készült a felszerelésünk, nem volt más hátra, mint a gyakorlati próba. Egy közeli pontyos tavat választottunk a horgászatra. Biztosra mentünk, nem kockáztattam, hogy egy esetleges kapástalanság kedvét szegje kezdő match-es gyermekemnek.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Mosella pontyos etetőanyagokat kevertünk

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Majd alapozás, csemegekukoricával dúsítva

Néhány deciliter csonti beparittyázása követte a gombócokat. Még alig ült el a gombócok keltette hullámzás, máris eltűnt az úszó csőantennája. Gyanúsan gyors kapás nem pontyot sejtetett. Egy fél kilós kárász vette fel a csonticsokrot. Majd később két kisebb társa követte. Aztán hamarosan újabb kapás, komótosan eltűnő úszó, könyörtelen bevágás. Karikába hajló Predator, mennyei öröm Máté arcán.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az öröm tárgya, az első ponty

Nincs fél órája a bot a kezében, most pedig jó 3-as pontyot fáraszt. Mi kell még egy gyereknek? Gyorsan szákba kerül.

Friss csali kerül a horogra és már repül is az etetés helyére. Megérkeztek a halak, az apró felszálló buborékok, túrásuk jelzi, éhesek is. Nem is kell sokat várni a következőre, pikkelyes ponty a következő vendég.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Gyönyörű halak kerültek horograWeblap látogatottság számláló:

Mai: 36
Tegnapi: 31
Heti: 332
Havi: 697
Össz.: 464 354

Látogatottság növelés
Oldal: Ponty suli - Matchbotos horgászat 7.
ÚSZÓZÁS FELSŐFOKON - © 2008 - 2024 - uszozas.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »